Τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια είναι η κορυφή του παγόβουνου η ουσία είναι αλλού.

Τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια είναι η κορυφή του παγόβουνου. Κάτω από την κορυφή υπάρχουν δύο τεράστια θέματα:
1]Οι Πτυχιούχοι του εξωτερικού  από δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια.  H πλειοψηφία των  Ελλήνων πάει στο εξωτερικό κυρίως σε Δημόσια και Ιδιωτικά πανεπιστήμια των πρώην ανατολικών χωρών (Βουλγαρία, Ρουμανία, Τσεχία, Σλοβακία, Γιουγκοσλαβια κλπ), Ιταλία και την Κύπρο, γιατί στην Ελλάδα δεν μπόρεσε να περάσει στις υψηλόβαθμες σχολές Ιατρικής, Φαρμακευτικής, Οδοντιατρικής, Πολυτεχνεία, Νομική, Ψυχολογία κλπ  . Μεγάλο μέρος αυτών αν και στις Πανελλαδικές Εξετάσεις είχαν πολύ χαμηλές επιδόσεις  κατόρθωσαν να πάρουν πτυχίο στο εξωτερικό  σε σχολές (πχ Ιατρική, Πολυτεχνείο )  που στην Ελλάδα δεν θα έπαιρναν ποτέ  . Εμείς οι καθηγητές λέμε μεταξύ μας ότι μαθητές που δεν μπορούσαν να γράψουν ούτε το όνομά τους έγιναν γιατροί, φαρμακοποιοί, μηχανικοί  κλπ. Προφανώς υπάρχουν και Ελληνόπουλα πτυχιούχοι ξένων πανεπιστημίων που αν και  δεν είχαν τα απαραίτητα  μόρια για να περάσουν στην  Ελλάδα γίνονται εξαιρετικοί επιστήμονες. 

2]Η αξιοπιστία των  τίτλων (πτυχίων, μεταπτυχιακών & διδακτορικών ) που  δίνουν τα Δημόσια Πανεπιστήμια της Ελλάδας, τα Κολέγια που είναι στην Ελλάδα, τα κρατικά και ιδιωτικά πανεπιστήμια άλλων κρατών που αναγνωρίζονται στην Ελλάδα. Έχει ελέγξει ποτέ κανείς την ποιότητα των πτυχίων που δίνουν τα Ελληνικά ΑΕΙ; Έχει ελεγχθεί ποτέ η τεράστια βιομηχανία των μεταπτυχιακών και διδακτορικών Ελληνικών Πανεπιστημίων; Έχουν ελεγχθεί ποτέ οι χιλιάδες τίτλοι που έρχονται από το εξωτερικό; Είναι ΓΕΛΟΊΟ  να μοριοδοτούνται από τον ΑΣΕΠ όλα τα πτυχία, μεταπτυχιακά, διδακτορικά με  τον  ίδιο βαθμό, ανεξάρτητα από το τμήμα από το οποίο χορηγήθηκε. Δεν μπορεί να μοριοδοτείται το ίδιο ένα πτυχίο που χορηγήθηκε από τμήμα με βάση εισαγωγής 18000 μόρια με ένα τμήμα με βάση εισαγωγής 8000 μόρια.

Κάποτε υπήρχαν τα 8ωρα στα Πολυτεχνεία που ήταν απαραίτητο να ολοκληρώσουν με επιτυχία για να πάρουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος πτυχιούχοι της Ελλάδας και του εξωτερικού.  Χιλιάδες πτυχιούχοι πολυτεχνείων του   εξωτερικού προσπαθούσαν  για χρόνια να περάσουν αυτές τις εξετάσεις όμως  ήρθε το ΠΑΣΟΚ  που τα κατήργησε (1982)  και πέρασε η αρμοδιότητα στο ΤΕΕ με πολύ πιο εύκολες  απαιτήσεις. Σίγουρα δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε σε οποιονδήποτε να σπουδάσει ό,τι θέλει και όπου θέλει. Όμως  θα πρέπει να υπάρχουν  σοβαρές εξετάσεις για την απόκτηση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος. Δυστυχώς αυτό  δεν τολμάει κανείς στην Ελλάδα να το κάνει γιατί έχει τεράστιο πολιτικό κόστος.

Το εύκολο είναι να είμαστε κατά των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων, το δύσκολο είναι να γίνει έλεγχος αξιοπιστίας τίτλων Ελληνικών και Ξένων Δημοσίων Πανεπιστημίων. Δεν είδα ΠΟΤΕ μια διαμαρτυρία για τον τεράστιο αριθμό τίτλων που αποκτώνται από αμφιβόλου αξίας Δημόσια ή Ιδιωτικά Πανεπιστήμια του Εξωτερικού. 

Τέλος θα ήθελα να καταθέσω την προσωπική μου διαδρομή στο χώρο της εκπαίδευσης. Το 1979 ήμουν  πρωτοετής φοιτητής  στο Φυσικό Αθήνας και το 1984 πήρα πτυχίο με βαθμό 6,98. Η σχολή ήταν διαλυμένη  και πιο πολύ θύμιζε αχούρι παρά Πανεπιστήμιο. Η κατάσταση ήταν τραγική. Έχασα 5 χρόνια από τη ζωή μου και δεν έμαθα σχεδόν  τίποτα. Όταν το 1986 δούλεψα σε φροντιστήριο κάθισα και διάβασα από την αρχή. Το 1998 με αυτό το “χαρτί” με την επετηρίδα διορίστηκα χωρίς προφανώς ποτέ κανείς να με ελέγξει  για το τι ξέρω. Υπήρχαν συνάδελφοι που έκαναν άσχετες  δουλειές  με την εκπαίδευση  και όταν ήρθε ο διορισμός τους μετά από πολλά χρόνια μπήκαν στην τάξη να κάνουν μάθημα!  Ενας συμφοιτητής  μου έλεγε πριν λίγο καιρό ότι ευτυχώς πήγε στην Αγγλία για μεταπτυχιακό  και είδε τι σημαίνει πανεπιστήμιο. Έμαθα χρήσιμα πράγματα από κάποιους δασκάλους και  καθηγητές  σε Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο και τους ευχαριστώ πολύ. Από το πανεπιστήμιο δυστυχώς δεν μου έμεινε σχεδόν τίποτα. Ας πάψουμε να εξιδανικεύουμε ανεξαιρέτως  όλα τα Δημόσια Ελληνικά Πανεπιστήμια.

 

Καλοδήμος Δημήτρης  Πτυχιούχος Φυσικού Αθήνας, πρώην υπεύθυνος ΣΕΠ σε ΓΡΑΣΕΠ, ΚΕΣΥΠ και ΚΕΣΥ Φθιώτιδας. Διαχειριστής sites:  sep4u.gr,  ΔΔΕ Φθ/δας, ΠΔΕ Στερεάς