Τι περιμένω από την δημιουργία Ιδιωτικών Πανεπιστημίων

άρθρο του Του Κώστα Γιαννακίδη [<kostas@giannakidis.com>] στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ – 11/03/2024 (σελ. 3)

Καινούργιο

Μία σχολή για influencers. Σοβαρολογώ. Αν έρθει ένα ξένο πανεπιστήμιο και δημιουργήσει τμήμα διαχείρισης και αξιοποίησης των social media, θα δει πολλούς να συνωστίζονται στη γραμματεία του. Οχι απαραιτήτως «ψώνια» που θέλουν να βγάλουν χρήματα πουλώντας μπούστο και καλλυντικά, αλλά νέους ανθρώπους που αναζητούν εξειδίκευση σε αυτό το περιβάλλον. Και ας μη διορίζονται πουθενά με το πτυχίο τους. Οι γνώσεις που θα αποκτήσουν θα γεννήσουν ευκαιρίες. Μην το γελάτε, στις ΗΠΑ προσφέρονται αντίστοιχα προγράμματα πανεπιστημιακού επιπέδου.

Θέλετε άλλο παράδειγμα; Μία σχολή μάρκετινγκ με επιμέρους κατευθύνσεις ανάλογα με την αγορά στην οποία θέλει να δραστηριοποιηθεί ο ενδιαφερόμενος. Υπάρχει κάτι τέτοιο στη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση; Μόνο θεωρητικά. Αν όμως στηθεί ένα αγγλόφωνο τμήμα που να διδάσκει εφαρμοσμένο μάρκετινγκ και όχι γενικές αρχές, είναι βέβαιο ότι θα προσελκύσει φοιτητές.

Ενα τμήμα με ειδίκευση fintech, δηλαδή πάνω στη νέα οικονομία των ψηφιακών πληρωμών. Ευρώπη, Αμερική και Απω Ανατολή χρυσοπληρώνουν αυτά τα στελέχη. Μία σχολή προγραμματιστών (όχι απαραιτήτως μηχανικών), προσανατολισμένη στην τεχνητή νοημοσύνη ή σε συγκεκριμένες εφαρμογές της, ας πούμε στην τέχνη. Ισως και μία σχολή για το wellness που να συνενώνει τη διατροφολογία με άλλες πρακτικές ευεξίας.

Αν τα παραρτήματα των ξένων πανεπιστημίων που θα έρθουν στην Ελλάδα φέρουν μαζί τους και αντίστοιχες καινοτομίες στα προγράμματα σπουδών, τότε, πράγματι, θα βρεθούμε μπροστά σε μία εξέλιξη που θα βελτιώσει το ακαδημαϊκό τοπίο. Αν όμως δούμε να ιδρύεται Νομική, ενώ έχουμε κλείσει τη σχολή της Πάτρας, τότε, πράγματι, θα μας μπουν ψύλλοι στα αφτιά. Ούτε θα έχει στα αλήθεια κάποια χρησιμότητα ένα καινούργιο τμήμα Ψυχολογίας. Το ζητούμενο από τη μεταρρύθμιση, που πλέον βρίσκεται στο ΦΕΚ, είναι να εισάγει ακαδημαϊκά αντικείμενα στα οποία η χώρα υστερεί ή αδυνατεί να προσφέρει υψηλή εξειδίκευση. Το να δημιουργηθούν ιδιωτικά μαγαζιά ανταγωνιστικά προς τα δημόσια πάνω στο ίδιο πεδίο, θα είναι μία τεράστια τρύπα στο νερό. Και έτσι θα χάσουν όλοι. Γιατί σε αυτήν την υπόθεση πολλοί νομίζουν ότι ο στόχος είναι να αποκτήσουμε και κάτι εναλλακτικό. Αν δεν μπεις στο δημόσιο, να πας στο ιδιωτικό. Λάθος. Ο στόχος μας πρέπει να είναι το καινούργιο.

 

Σχόλιο του Διαχειριστή : Οι πρώτες σχολές που θα φέρουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα είναι : Ιατρική, Φαρμακευτική, Οδοντιατρική, Νομική & Ψυχολογία.

didaktra-idiotikon-panepisthmion-kyprou