Προς τον κ. πρωθυπουργό: το ποντίκι είναι ελέφαντας;

O κ. Γάτσιος  πρώην Πρύτανης του ΟΠΑ γράφει στην σελίδα του στο ΦΒ:

Προς τον κ. πρωθυπουργό: το ποντίκι είναι ελέφαντας;
———————————
Σε ανάρτησή του προχτές στην προσωπική του σελίδα στο φβ, ο κ. Μητσοτάκης γράφει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Ακούω μια κριτική περί του ‘’αδιάβλητου’’ των τηλέ-εξετάσεων, όμως ας είμαστε ειλικρινείς, πρώτοι οι ίδιοι οι καθηγητές γνωρίζουν ότι αντικειμενικά δεν υπάρχει κανένα σύστημα εξετάσεων που να είναι πλήρως αδιάβλητο».
Να τα έλεγε αυτό ο οποιοσδήποτε άλλος θα έλεγα ότι είναι απλώς μία (κυνικά) αφελής δήλωση. Γιατί το να παρομοιάζεις την ενδεχόμενη «αντιγραφή» σε εξετάσεις με φυσική παρουσία με την «αντιγραφή» που συμβαίνει σε διαδικτυακές εξετάσεις, όπου ο φροντιστής ως φυσικό πρόσωπο και το ChatGTP ως ηλεκτρονικό «πρόσωπο» φροντίζουν για την «άριστη» απόδοση του διαγωνιζόμενου, είναι σαν να παρομοιάζεις το ποντίκι με τον ελέφαντα μόνο και μόνο επειδή είναι και τα δύο τετράποδα θηλαστικά!
Αλλά το να τα λέει αυτά ο πρωθυπουργός μίας χώρας, τότε είναι κάτι παραπάνω από αφελή. Είναι απαράδεκτα. Μόνο και μόνο για τα μηνύματα που στέλνει και την λαϊκιστική ελαφρότητα που τα διακρίνει.
(Είπε και άλλα, με τα οποία δεν νομίζω ότι αξίζει να ασχοληθώ ιδιαιτέρως. Όπως ότι «Υπάρχουν τρόποι να γίνουν έγκυρες εξετάσεις και στην εποχή του ChatGPT αρκεί να υπάρχει η θέληση». Εδώ, μάλλον του ξέφυγε: αρκεί να υπάρχουν τα μέσα, ήθελε να πει. Που δεν υπάρχουν -εκτός και εάν ο υπουργός του τον έχει ενημερώσει περί του αντιθέτου. Και ότι «εκλαμβάνω αυτά τα επιχειρήματα ως προφάσεις κάποιων -ελπίζω λίγων- καθηγητών που δεν σκέφτονται ως ακαδημαϊκοί δάσκαλοι που αγωνιούν για τα μέλλον των φοιτητών τους». Εδώ, έπεσε διάνα. Εγώ είμαι ένας απ’ αυτούς. Μπορεί να ρωτήσει και τους χιλιάδες, μέσα στα χρόνια, φοιτητές μου).