Τι πρέπει να προσέξετε για σωστή επιλογή του κολεγίου

Εξι βασικά σημεία πρέπει να προσέχουν οι νέοι κατά την αναζήτηση που κάνουν προκειμένου να καταλήξουν στη σωστή επιλογή του κολεγίου που τους ενδιαφέρει, επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Κολεγίων Βασίλης Δασκαλάκης.
«Το πρώτο σημείο που θα πρέπει να ελέγχουν οι ενδιαφερόμενοι είναι εάν το κολέγιο έχει άδεια λειτουργίας από το υπουργείο Παιδείας. Αυτό είναι βέβαια κάτι που φαίνεται τόσο στο site του κολεγίου όσο και στα ενημερωτικά έντυπά του (προσπέκτους). Συνεπώς μπορούν εύκολα να καταλάβουν από εκεί αν το κολέγιο έχει άδεια» σημειώνει ο Βασίλης Δασκαλάκης. Τονίζει πάντως ότι η αναγνώριση του υπουργείου Παιδείας δεν επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας των κολεγίων – μελών του Συνδέσμου και των προγραμμάτων σπουδών που προσφέρουν γιατί αυτά καθορίζονται από τα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια.
Το δεύτερο σημείο που θα πρέπει να τσεκάρουν οι νέοι που επιθυμούν να εγγραφούν σε κολέγιο, αναφέρει ο Βασίλης Δασκαλάκης, είναι με ποιο πανεπιστήμιο στην Ευρώπη συνεργάζεται το κολέγιο για το συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών. Αυτό μπορεί να γίνει με έλεγχο των εντύπων του κολεγίου αλλά και με επίσκεψη της ιστοσελίδας του πανεπιστημίου.
Αλλο σημείο το οποίο πρέπει να προσέξουν οι ενδιαφερόμενοι είναι εάν η εγγραφή γίνεται στο μητρικό πανεπιστήμιο. Μπορούν να ζητήσουν μια σχετική βεβαίωση για σπουδαστή προηγούμενου έτους.
Ακόμη, οι υποψήφιοι σπουδαστές πρέπει να εξετάσουν αν το πτυχίο που θα λάβουν είναι πτυχίο του ξένου πανεπιστημίου. Μπορούν να ζητήσουν να δουν το πτυχίο ενός αποφοίτου προηγουμένου έτους.
Επιπλέον, θα πρέπει να ελέγξουν εάν το πτυχίο αυτό αναγνωρίζεται στη χώρα του πανεπιστημίου. Μπορούν να ζητήσουν μια σχετική βεβαίωση Επιμελητηρίου ή κρατικής Αρχής στη χώρα του πανεπιστημίου για έναν απόφοιτο προηγούμενου έτους.
«Σημαντικό είναι επίσης αν δεν γνωρίζουν πολλά για το συγκεκριμένο κολέγιο που τους ενδιαφέρει, να το επισκεφτούν προκειμένου να έχουν ενημέρωση και άποψη από κοντά» λέει ο Βασίλης Δασκαλάκης.
Σε περίπτωση που οι ενδιαφερόμενοι έχουν απορίες μπορούν να επικοινωνήσουν με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κολεγίων ή με τη Διεύθυνση Κολεγίων του υπουργείου Παιδείας.

Πηγή: εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

περισσότερα για τα Κολέγια εδώ

hca-logo