ΠΑΜΑΚ: Αμφιθέατρα ασφυκτικά γεμάτα, ελλείψεις σε καθηγητές και ακριβή σίτιση καταγγέλλουν φοιτητές

Σε άρθρο της εφημερίδας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ που υπογράφει η Έλενα Καραβασίλη αναφέρεται:

Σημαντικά προβλήματα στην ακαδημαϊκή τους ζωή αντιμετωπίζουν φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με τη σίτιση, τη στέγαση και τις υποδομές να αποτελούν τα σημαντικότερα εξ’ αυτών.

Όπως επεσήμαναν οι ίδιοι στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν σήμερα, το περασμένο χρονικό διάστημα «δείξαμε τη δύναμή μας και έτσι θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις και διεκδικήσεις μας και το επόμενο χρονικό διάστημα. Στον δίκιο αγώνα που δώσαμε διεκδικώντας δημόσια και δωρεάν παιδεία, πτυχία με αξία, χωρίς ταξικούς φραγμούς δεν ήμασταν μόνοι και αυτό αποδείχτηκε στην πράξη και στους δρόμους».

Όπως τόνισε ο Νίκος Μουτσίδης φοιτητής στο Οικονομικό του ΠΑΜΑΚ «Ο αγώνας μας το προηγούμενο διάστημα μας δείχνει τον δρόμο για τη συνέχεια. Θα κλιμακώσουμε τους αγώνες μας διεκδικώντας καλύτερους όρους για όσα έχουμε ανάγκη στον 21ο αιώνα». Ο ίδιος ανέφερε πως οι αγώνες των φοιτητών θα εξειδικευτούν ανά τμήμα και έτος «με παρεμβάσεις στους προέδρους των τμημάτων και στην πρυτανεία, με σκοπό να καταδικάσουν τον νέο νόμο και να αυξηθεί η χρηματοδότηση στο πανεπιστήμιό μας».

“Διαγωνισμός φτώχειας” 

Λέει χαρακτηριστικά πως η σίτιση, οι υποδομές και η στέγαση είναι τα μεγαλύτερα ζητήματα «όπου οι φοιτητές μπαίνουμε σ´ έναν διαγωνισμό φτώχειας. Καθόλου δεδομένη δεν είναι η σίτισή μας και μάλιστα έναντι τριών ευρώ τη μέρα. Μάλιστα, μετά τα Χριστούγεννα ανακλήθηκαν κάποιες κάρτες σίτισης γιατί τα αποθεματικά που αξιοποιούσε το πανεπιστήμιο τελείωσαν. Οι δε εστίες στην Καλαμαριά είναι σε άθλια κατάσταση με τους φοιτητές να πρέπει να κάνουν μία ώρα με το αστικό, για να μετακινηθούν από και προς το πανεπιστήμιο», λέει ο Νίκος Μουτσίδης. Περιγράφει ότι υπάρχουν 202 κλίνες στις εστίες του ΠΑΜΑΚ στη Νέα Κρήνη όπου μένουν σε αυτές 170 φοιτητές.

«Οι αιτήσεις ανοίγουν στις 14 Σεπτέμβρη και οι εισδοχές γίνονται 20 με 25 Οκτώβρη. Επιπλέον επιβάλλεται χαράτσι 5 ευρώ τον μήνα για φθορές. Απορρίπτονται πάρα πολλές αιτήσεις φοιτητών», λέει χαρακτηριστικά. Μιλώντας για τις υποδομές κάνει λόγο για απαρχαιωμένες υποδομές αναφέροντας ότι «Πολλοί φοιτητές συνωστίζονται στα αμφιθέατρα και από τύχη δεν είχαμε κι εμείς αντίστοιχο περιστατικό με τον φοιτητή που έπεσε πέρσι από το περβάζι του αμφιθεάτρου της Νομικής ΑΠΘ. Πολλοί από εμάς παρακολουθούμε μαθήματα στα σκαλιά ή και καθόλου γιατί δεν χωράμε στις αίθουσες. Επίσης υπάρχουν σημαντικές φθορές από την πολυχρησία και τη μη συντήρηση. Μεγάλο ζήτημα υπάρχει και ως προς την υποστελέχωση των σχολών μας όπου τουλάχιστον δυο τρία μαθήματα που υπάρχουν στο πρόγραμμα σπουδών, τελικά δεν διδάσκονται γιατί δεν υπάρχουν καθηγητές».

«Πλημμυρισμένο δωμάτιο για έναν χρόνο»

Η Τατιάνα Χατζηνέκου είναι δευτεροετής φοιτήτρια στο Οικονομικό και διαμένει στις εστίες. Λέει πως «Αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα γιατί πολλές φορές η αίτησή μας γίνεται δεκτή τον Δεκέμβρη και για ένα εξάμηνο δεν έχουμε που να μείνουμε. Το χαράτσι φτάνει από 50 έως 80 ευρώ τον χρόνο χωρίς όμως να έχουν επισκευαστεί προϋπάρχουσες φθορές. Το δωμάτιό μου πλημμύριζε για έναν ολόκληρο χρόνο. Σε μερικά δωμάτια πέφτουν σοβάδες και αρκετές φορές δεν υπάρχει ζεστό νερό. Στις εστίες επίσης δεν έχουμε εστιατόριο και αναγκαζόμαστε να κάνουμε μια ώρα διαδρομή από τις εστίες για να έχουμε ένα πιάτο φαγητό στο εστιατόριο του ΠΑΜΑΚ». Τονίζει πως κάποιοι φοιτητές αναγκάζονται να μην μένουν στις εστίες, παρά τις οικονομικές τους δυσκολίες λόγω του ότι είναι μακριά και «σε πολύ κακή κατάσταση».

Ένας καθηγητής για 70 φοιτητές

Ο Γιώργος Παρλάνης τριτοετής φοιτητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών σπουδών τονίζει πως «Η μείωση χρηματοδότησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι κατακόρυφη. Από το 2008 έως το 2021 η χρηματοδότηση μειώθηκε κατά 6,1 δις ευρώ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού. Στο ΠΑΜΑΚ υπάρχουν 13.766 φοιτητές και μόλις 204 μέλη ΔΕΠ που αντιστοιχεί ένας καθηγητής για 70 φοιτητές. Επίσης έχουμε έλλειψη σε υποδομές όπου δεν υπάρχει στούντιο μελέτης για το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης και σε τμήματα με πολλούς φοιτητές πολλοί αποχωρούν γιατί δεν χωράνε στις αίθουσες.

Επιπλέον τα δίδακτρα των μεταπτυχιακών είναι ιδιαίτερα ακριβά και δεν παρέχεται πιστοποίηση στα τμήματα Βαλκανικών και Σλαβικών Σπουδών και Διεθνών και Ευρωπαϊκών σπουδών στις ξένες γλώσσες με αποτέλεσμα να αναγκαζόμαστε να κάνουμε φροντιστήρια για να λάβουμε τις πιστοποιήσεις. Αποκορύφωμα αποτελεί φυσικά το αντίτιμο 3,5 ευρώ που καλούμαστε να πληρώνουμε στη λέσχη. Εμείς απέναντι σε αυτήν την πολιτική που έχει ακολουθηθεί από όλες τις κυβερνήσεις προβάλουμε τις διεκδικήσεις μας μέσα από τους συλλόγους μας. Διεκδικούμε αύξηση της χρηματοδότησης ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες μας, δωρεάν ποιοτική στέγαση για όλους τους φοιτητές, δωρεάν μεταπτυχιακά και να μην υπάρξει καμία σκέψη για επιβολή διδάκτρων στα προπτυχιακά. Ζητούμε δωρεάν και δημόσιες σπουδές, πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα».

Τέλος η Αντωνία Ψάλτου, πρόεδρος των διοικητικών υπαλλήλων στο ΠΑΜΑΚ υπογράμμισε πως «Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας ώστε να μην εφαρμοστεί ο νόμος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά γονείς και φοιτητές προκειμένου να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους σε πανεπιστήμια που οι προϋπολογισμοί φτάνουν μόνον για να καλυφτούν ανελαστικές δαπάνες.

Οι υποδομές δεν επαρκούν, τα κτίρια είναι γερασμένα και δεν εξασφαλίζεται δωμάτιο για όλους στις εστίες. Η ίδρυση ιδιωτιών πανεπιστημίων θα εντείνει την υποστελέχωση και θα χειροτερέψει τους όρους εργασίας μας. Τα πανεπιστήμια στενάζουν από τις σοβαρές ελλείψεις. Έχουν επεκταθεί οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και διευρύνονται υπηρεσίες που ανατίθεται σε ιδιώτες διπλασιάζοντας το κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό συρρικνώνοντας τα δικαιώματα των εργαζομένων. Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο θα γίνεται όλο και πιο ακριβό για να ανταγωνιστεί το Ιδιωτικό. Στεκόμαστε απέναντι στην ίδρυση τους και δυναμώνουμε τον αγώνα μας», κατέληξε.

 

«Πολλοί φοιτητές συνωστίζονται στα αμφιθέατρα και από τύχη δεν είχαμε κι εμείς αντίστοιχο περιστατικό με τον φοιτητή που έπεσε πέρσι από το περβάζι του αμφιθεάτρου της Νομικής ΑΠΘ. Πολλοί από εμάς παρακολουθούμε μαθήματα στα σκαλιά ή και καθόλου γιατί δεν χωράμε στις αίθουσες. Επίσης υπάρχουν σημαντικές φθορές από την πολυχρησία και τη μη συντήρηση. Μεγάλο ζήτημα υπάρχει και ως προς την υποστελέχωση των σχολών μας όπου τουλάχιστον δυο τρία μαθήματα που υπάρχουν στο πρόγραμμα σπουδών, τελικά δεν διδάσκονται γιατί δεν υπάρχουν καθηγητές».