Πράσινες και οι κόκκινες σχολές VS EBE

Για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τις  “πράσινες” και “κόκκινες” σχόλες που καθορίζονται από το Νόμο 4610 στο άρθρο 100 που μεταξύ άλλων αναφέρει :  Τα Τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης (ΤΕΠ)   και τα Τμήματα Πρόσβασης με Πανελλαδικές Εξετάσεις (ΤΠΠΕ)  μεταβάλλονται κάθε ακαδημαϊκό έτος ανάλογα με τις δηλώσεις των υποψηφίων και προκύπτουν κάθε φορά ως εξής: Οι μαθητές της Β΄ Τάξης ΓΕ.Λ. που επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση μέχρι τις 30 Ιουνίου κάθε έτους συμπληρώνουν Α΄ δήλωση προτίμησης με περιορισμένο αριθμό προτιμήσεων Τμημάτων στα οποία επιθυμούν να εισαχθούν. Η προθεσμία υποβολής της δήλωσης και ο αριθμός προτιμήσεων ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, σύμφωνα με την περίπτωση α΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 13Δ. Αν το σύνολο των προτιμήσεων των υποψήφιων μαθητών για ένα Τμήμα είναι μικρότερο ή ίσο με τις διαθέσιμες θέσεις του Τμήματος αυτού για τη συγκεκριμένη κατηγορία υποψηφίων, ημερήσιων και εσπερινών ΓΕ.Λ., το Τμήμα αυτό ορίζεται για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά ως ΤΕΠ για την οικεία κατηγορία υποψηφίων και οι θέσεις που έχουν δηλωθεί δεσμεύονται προσωρινά. Τα υπόλοιπα Τμήματα, δηλαδή εκείνα στα οποία ο αριθμός των αιτήσεων υπερβαίνει τις διαθέσιμες θέσεις που διεκδικούν οι υποψήφιοι της συγκεκριμένης κατηγορίας, είναι ΤΠΠΕ για την οικεία κατηγορία υποψηφίων.

Αξίζει να διαβάσετε τα πολλά και σοβαρά μειονεκτήματα εδώ: https://www.ethnos.gr/greece/article/27427/eisagoghstaaeixorisexetaseisoi99prasinessxoles

Η άποψη μου είναι ότι το σύστημα των πράσινων και κόκκινων σχολών είναι εντελώς λάθος και κυρίως άδικο. Ίσως είναι η χειρότερη πρόταση για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Γαβρόγλου  (ΣΥΡΙΖΑ / πράσινες & κόκκινες σχολές /νόμος 4610) και Κεραμέως (ΝΔ/Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής/ νόμος 4777 ) στήριξαν τα συστήματά τους  στην ΛΑΘΟΣ άποψη ότι η πλειοψηφία δεν σπουδάζει αυτό που θέλει.  Αυτό είναι πέρα για πέρα ΛΑΘΟΣ.  Πριν την επιβολή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής  8 στους 10 περνούσαν  στις 10 πρώτες επιλογές τους! (Περισσότερα εδώ https://sep4u.gr/38533/ ).
Είμαι  κατά των Πράσινων και Κόκκινων Σχολών και κατά της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής!
Το πρόβλημα με τις χαμηλές επιδόσεις σε κάποια Τμήματα οφείλεται στον ΤΕΡΑΣΤΙΟ αριθμό εισακτέων το οποίο  θα μπορούσε να λυθεί με ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ μείωση των εισακτέων σε αυτά μόνο τα Τμήματα. Οι χαμηλές επιδόσεις οφείλονται κυρίως   στην δυσκολία των Θεμάτων  των Πανελλαδικών Εξετάσεων και  στο χαμηλό επίπεδο μέρος των υποψηφίων που   παίρνει απολυτήριο χωρίς τις απαραίτητες γνώσεις .  Σήμερα ελάχιστοι κόβονται σε Γυμνάσιο και Λύκειο λόγω επίδοσης.

Τα “κατορθώματα” της ΕΒΕ